Gå til innholdet

Historie

  • 1913

    Karl Sørlie 1887-1964

    Historien om Karl Bernt Sørlie er historien om "Gutten i fra Borge". At både moren og faren døde da han var liten gutt, gjorde at han vokste opp hos besteforeldrene sine. Fra mormoren arvet han hjertevarmen og fra morfar tok han med seg nevenyttighet og nytenkende oppfinnsomhet. Dette ble egenskaper som skulle vise seg å bli gode verktøy i livet. 21 år gammel tok han…Les mer

    Historien om Karl Bernt Sørlie er historien om "Gutten i fra Borge". At både moren og faren døde da han var liten gutt, gjorde at han vokste opp hos besteforeldrene sine. Fra mormoren arvet han hjertevarmen og fra morfar tok han med seg nevenyttighet og nytenkende oppfinnsomhet. Dette ble egenskaper som skulle vise seg å bli gode verktøy i livet. 21 år gammel tok han svenneprøven, og startet eget verksted i bryggerhuset på Kjølberg. Året etter kjøpte han et lite hus på Sellebakk og flyttet verkstedet dit. Her hadde han tre menn i jobb, og allerede den gang ble det snakket om hvor godt arbeid "Gutten fra Borge" gjorde.

    I 1911 giftet Karl seg med Margrethe Veberg, og der Karl var ung og skapende, hadde Margrethe på sin side en unik drivkraft. Sammen etablerte de møbelsnekkerverksted og forretningen i Sarpsborg i 1913, der de fikk leie Pellygaten 63 for ett tusen kroner i året. Selv om det var en usikker tid, bygget de forsiktig og grundig, med nøysomhet og flid opp en solid familiebedrift som fortsatt bærer Sørlie-navnet.

    031
    1920-1930

    20- og 30-tallet

    Allerede i 1916 ble forretningen og verksted flyttet til Oscarsgate 64, og firmaets første bil ble anskaffet i 1923. Det var gode år helt fram til 1930, da nedgangstidene startet. En 6 måneders lang streik på Borregaard preget omsetningen. Allikevel klarte Karl og Margrethe seg gjennom dette, og vant endatil sølvmedalje for utstillingen av dagligstuen på Østfold…Les mer

    Allerede i 1916 ble forretningen og verksted flyttet til Oscarsgate 64, og firmaets første bil ble anskaffet i 1923. Det var gode år helt fram til 1930, da nedgangstidene startet. En 6 måneders lang streik på Borregaard preget omsetningen. Allikevel klarte Karl og Margrethe seg gjennom dette, og vant endatil sølvmedalje for utstillingen av dagligstuen på Østfold Utstillingen i 1930. I 1938 så de muligheter for å utvide, og et tilbygg på 330 kvadratmeter ble innviet til 25 års-jubileet. Omsetningen var da på kr 103 392 og en snekker tjente kr  62,40 per uke. 

    058
    1940

    40-tallet

    I 1943 ble Karl Sørlie møbelforretning til Karl Sørlie & Sønner. Gunnar tegnet for familiebedriften, og møblene han tegnet var tilpasset samtidens krav. Omsetningen økte, og verkstedet i Hempagården ble for lite. Astridsgate 18 ble kjøpt i 1948, og her skjedde det mye norsk møbelhistorie utover 50-tallet. Sørlie var blant de første…Les mer

    I 1943 ble Karl Sørlie møbelforretning til Karl Sørlie & Sønner. Gunnar tegnet for familiebedriften, og møblene han tegnet var tilpasset samtidens krav. Omsetningen økte, og verkstedet i Hempagården ble for lite. Astridsgate 18 ble kjøpt i 1948, og her skjedde det mye norsk møbelhistorie utover 50-tallet. Sørlie var blant de første serieproduserte møbler i Norge. Modeller som Steady, Sarp og Thune ble utstilt på messer, også i utlandet og  oppnådde flere ærespriser.

    059
  • 1940

    Gunnar og Finn Sørlie

    I 1940 begynte Finn som lærling i møbeltapetserfaget, mens Gunnar var snekkerlærling. Aller best likte de å oppholde seg i "eksperimentrommet" i kjelleren, der de kunne utforske, snekre, lime, skru, spikre, lære materialkunnskap osv. De begynte begge på Statens Håndverks- og kunstakademiet i København, og hadde også praksis der. Allerede som student fikk han…Les mer

    I 1940 begynte Finn som lærling i møbeltapetserfaget, mens Gunnar var snekkerlærling. Aller best likte de å oppholde seg i "eksperimentrommet" i kjelleren, der de kunne utforske, snekre, lime, skru, spikre, lære materialkunnskap osv. De begynte begge på Statens Håndverks- og kunstakademiet i København, og hadde også praksis der. Allerede som student fikk han mange gode tilbakemeldinger på sine møbler, som var funksjonalistiske og egnet seg til serieproduksjon.

    Finn valgte, etter å vært fabrikksjef på en møbelfabrikk i Sparebu, å jobbe med hele interiørløsninger. Slik ble den videre veien til; møbeltapetsereren ble interiørarkitekt og møbelsnekkeren ble interiørdesigner.

    Untitled-1
    1960

    60-tallet

    I 1960 åpnet Ny Form i Pellygaten 73, 220 kvadratmeter forretning med brukskunst og gaveartikler. Samme år kjøpte brødrene Sørlie Sandesund Sag og Høvleri, og fabrikken flyttet hit. Disse store satsningene var begynnelsen på en naturlig prosess som til slutt endte med at firma ble delt. Gunnar og Finn hadde gjennom 50-tallet hatt en arbeidsdeling, der Gunnar styrte…Les mer

    I 1960 åpnet Ny Form i Pellygaten 73, 220 kvadratmeter forretning med brukskunst og gaveartikler. Samme år kjøpte brødrene Sørlie Sandesund Sag og Høvleri, og fabrikken flyttet hit. Disse store satsningene var begynnelsen på en naturlig prosess som til slutt endte med at firma ble delt. Gunnar og Finn hadde gjennom 50-tallet hatt en arbeidsdeling, der Gunnar styrte fabrikken og Finn utviklet forretningen. Delingen i 1963 ble som arbeidsdelingen, og her fortsetter Finn Sørlie -Ny Forms historie videre.

    1960

    Finn Sørlie 1923-1997

    Finn fikk sin debut som kjøpmann i verkstedet til sin far. Den fem år gamle gutten jobbet hardt med å rette ut spiker, og ved kveldsmaten startet han forhandlinger med snekkermesteren selv. Det var antakeligvis en tøff skole å gå, for faren var en dreven handelsmann. Som bedriftsleder var Finn ekspansiv, og forretningen vokste mye under hans ledelse. Fra 1960 til 1984 ble…Les mer

    Finn fikk sin debut som kjøpmann i verkstedet til sin far. Den fem år gamle gutten jobbet hardt med å rette ut spiker, og ved kveldsmaten startet han forhandlinger med snekkermesteren selv. Det var antakeligvis en tøff skole å gå, for faren var en dreven handelsmann.

    Som bedriftsleder var Finn ekspansiv, og forretningen vokste mye under hans ledelse. Fra 1960 til 1984 ble forretningen utvidet fire ganger, før den til slutt ble flyttet til Tunegjordet i 1987. Finn ga sine medarbeidere tillit og ansvar. Han krevde ærlighet og punktlighet. Med sin detaljeorienterte personlighet passet Finn på at små og store ting ble ordnet. Han utsatte aldri noe - og forventet det samme av omgivelsene.

    Bak enhver suksessrik mann står en kvinne - også i dette tilfellet. Solveig hadde styrker der Finn var svak, og motsatt. De samarbeidet godt gjennom hele arbeidslivet. Solveig med administrasjon og regnskap. Finn med handel og drift. De utfylte hverandre - og det ikke Finn visste eller husket, husket og visste Solveig.

    021
  • 1976

    Arnfinn Sørlie

    Med en oppvekst der mye av hverdagen handlet om møbler, ble det et naturlig valg for Arnfinn å gå inn i familiebedriften etter endt utdannelse som 20-åring. I sine første år som møbelselger var salg av kontormøbler bare en liten del av omsetningen, men Arnfinn skjønte raskt at kontor- og kontraktsmarkedet var noe for ham. I 1976 ble derfor en egen…Les mer

    Med en oppvekst der mye av hverdagen handlet om møbler, ble det et naturlig valg for Arnfinn å gå inn i familiebedriften etter endt utdannelse som 20-åring. I sine første år som møbelselger var salg av kontormøbler bare en liten del av omsetningen, men Arnfinn skjønte raskt at kontor- og kontraktsmarkedet var noe for ham. I 1976 ble derfor en egen kontoravdeling etablert, og med årene har denne delen av familiebedriften blitt utvidet til det som idag er Sørlie Prosjektinnredninger.

    Etter snart 40 år i familiebedriften brenner Arnfinn fortsatt for å skape gode planløsninger og miljøer som passer til den enkelte kunde - uansett størrelse. "For oss er det alltid kunden som er i fokus. Vi leverer det vi lover. Og som min far, Finn sa: Stol på oss! er et motto bedriften fortsatt er stolte av å kunne si."

    051
    1980

    80-tallet

    I 1982 var Bernt nyutdannet økonom, og gikk inn i bedriften med en klar visjon om vekst og videreutvikling. Faren, Finn, hadde lenge tenkt at et bysentrum ikke var stedet for kapitalvaresalg, og i 1987 ble den nye møbelforretningen på 9500 kvadratmeter på Tunejordet åpnet. Det var to uker før det store børskrakket i USA, og historien om vanskelige tider gjentok seg.

    I 1982 var Bernt nyutdannet økonom, og gikk inn i bedriften med en klar visjon om vekst og videreutvikling. Faren, Finn, hadde lenge tenkt at et bysentrum ikke var stedet for kapitalvaresalg, og i 1987 ble den nye møbelforretningen på 9500 kvadratmeter på Tunejordet åpnet. Det var to uker før det store børskrakket i USA, og historien om vanskelige tider gjentok seg.

    023
    1990

    90-tallet

    Stupet på 80-tallet tvang fram en snuoperasjon. Den viste seg å bli vellykket! I 1992 var omsetningen på rundt 80 mill., og det ble åpnet filialer i Fredrikstad og Halden. I 1993 feiret over 60 ansatte firmaets 80 års-jubileum. Det skjedde store strukturendringer i møbelbransjen på 90-tallet. I 1995 ble møbelforretningen solgt. Det var starten for Sørlie…Les mer

    Stupet på 80-tallet tvang fram en snuoperasjon. Den viste seg å bli vellykket! I 1992 var omsetningen på rundt 80 mill., og det ble åpnet filialer i Fredrikstad og Halden. I 1993 feiret over 60 ansatte firmaets 80 års-jubileum. Det skjedde store strukturendringer i møbelbransjen på 90-tallet. I 1995 ble møbelforretningen solgt. Det var starten for Sørlie Prosjektinnredninger AS og Sørlie Bygg AS.

    026
  • 2013

    100 år

    Sørlie fyller 100 år og omsetter for nesten 150 mill. og har 44 årsverk. Jubileet feires med jubileumstur med alle ansatte til Spilt i Kroatia. Prosjekt nytt Østfoldsykehus velger også dette året Sørlie Prosjektinnredninger i samarbeid med Idema som leverandør av fast inventar til det nye sykehuset på Kalnes. Ordreverdi ca 100 mill. Sørlies…Les mer

    Sørlie fyller 100 år og omsetter for nesten 150 mill. og har 44 årsverk. Jubileet feires med jubileumstur med alle ansatte til Spilt i Kroatia. Prosjekt nytt Østfoldsykehus velger også dette året Sørlie Prosjektinnredninger i samarbeid med Idema som leverandør av fast inventar til det nye sykehuset på Kalnes. Ordreverdi ca 100 mill. Sørlies største enkelordre noen gang.

    gruppe 42